fbpx
3 natuurlijke producten om uw immuniteit te boosten
31 December 2020
Sanitaire veiligheidsmaatregelen: van vitaal belang om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, maar niet alleen dat!
20 January 2021

SOS hoofdluizen

Decoratie voor de kerstboom, een pasta ketting voor moederdag, een pennenhouder voor vaderdag,... Bij iedere gelegenheid komt uw kind thuis van school met de handen vol verrassingen. Aan het begin van een nieuw schooljaar is de verrassing helaas net iets minder leuk: een hoofd vol met indringers. Zeg hallo tegen de hoofdluis!

Het is een kwestie van pech indien u ze in de propere haren van uw kind terugvindt. Ze zijn immers liefhebbers van alle haartypes. Wat moet u bijgevolg doen om de tijd die ze op het hoofd van uw kind doorbrengen te verminderen?

Voorkomen

Helaas heeft u het doen en laten van uw kind op school niet in de hand. Net daarom is het zo belangrijk de voorzorgmaatregelen om hoofdluizen of afstand te houden aan te leren.

Kapstokken? De favoriete speeltuin van micro-indringers! Dankzij hen kunnen luizen gemakkelijk en discreet van het ene huis naar het andere reizen. Vraag uw kleintje dus om zijn jas apart te houden zodat hij of zij geen gemakkelijk doelwit wordt voor de verspreiding van parasieten.

Een graadje minder op de thermometer? Indien uw kind handschoenen of een muts draagt, is het beter deze te stockeren in de mouwen van de jas om zo de besmettingsgebieden te beperken.

De laatste regel is de belangrijkste: geen haarborstels, mutsen of andere voorwerpen die de verspreiding van hoofdluizen kunnen vergemakkelijken, delen met elkaar!

Naast bovenstaande tips moet er thuis ook een opvolging plaatsvinden. Controleer één keer per week het haar met een anti-luis kam. Plekjes die absoluut niet gemist mogen worden? De nek en de achterkant van de oren, de warmste plaatsjes van het hoofd waar hoofdluizen maar al te graag verblijven!

Stelt dit alles u niet gerust? Dan kan u ook een preventieve behandeling uitvoeren! Hiervoor bestaan verschillende producten. Vraag raadt aan uw apotheker!

Behandeling

Krabt uw kind zich voortdurend aan zijn hoofd ondanks al uw preventieve handelingen? Dan hebben de hoofdluizen u deze keer misschien verslagen... Indien u dit bevestigd krijgt tijdens uw controle, is het tijd om aan de slag te gaan! Uw enige wapen? Een anti-luis behandeling. U heeft de keuze tussen verschillende soorten producten (natuurlijke, verstikkende of toxische) in verschillende formaten (sprays, lotions, shampoos). Elk hebben ze hun voordelen!

Met insecticiden: producten die insecticiden bevatten, neutraliseren luizen en neten door rechtstreeks hun zenuwstelsel te raken. Snel en effectief in slechts één enkele toepassin, echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 6 jaar.

Verstikkende behandelingen: als u insecticiden wilt vermijden, is dit de perfecte oplossing. Deze producten verstikken luizen met verschillende werkzame stoffen. Ze zijn dus minder gevaarlijk voor de gezondheid maar, net zo effectief.

Opgelet! Naast een anti-luis behandeling is een fysieke actie ook vereist. Gebruik een anti-luis kam om parasieten die aan het haar kleven te verwijderen! Hoe? Wees minutieus: lokje voor lokje. De kam is effectiever op nat haar.

Verminderen van het risico op een tweede 'invasie'

Het eerste reflex dat u moet hebben is het in gebruik nemen van een efficiënte behandeling tegen luizen en neten om te voorkomen dat de tweede generatie het te snel overneemt! Om er zeker van te zijn dat het product zijn vruchten afwerpt, behandelt u best een tweede keer 8 tot 10 dagen na de eerste behandeling om de resterende neten te verwijderen!

Vergeet niet om alle leden van uw familie tegelijkertijd te behandelen om het risico van een tweede besmetting in uw huis te vermijden. Hetzelfde geldt voor uw woonomgeving: beddengoed, ander textiel, speelgoed en meubilair. Allemaal plaatsen waarop hoofdluizen zich kunnen vestigen.